onsdag den 18. maj 2011

Vokseværk


Vitus havde vokseværk i aftes, efter han var puttet og var faldet i søvn og han havde bare ondt. Jeg kan tydeligt huske at jeg også havde det. Han var dybt ulykkelig og ked af det og kunne ikke forstå hvorfor hans ben gjorde ondt. Men da Thomas sagde det var vokseværk var det god nok forklaring.

Måske er det derfor man kalder det for vokseværk ? det er en forklaring der giver mening for børn. "Du har ondt i benene fordi du vokser for hurtigt."

Men i virkeligheden har vokseværk jo slet ikke noget at gøre med at vokse.

Årsagen til vokseværk kendes ikke, men man har flere teorier. Man er enige om, at selvom lidelsen kaldes "vokseværk", har det næppe noget med væksten at gøre, da smerterne oftest ikke falder sammen med de vækstspurter børn almindeligvis har.

Børn vokser i forskelligt tempi. Det betyder at børn ikke vokser lige hurtigt igennem hele barndommen. De har to perioder, hvor tilvæksten er størst. Første "spurt"periode er fra 0 til 3 år, anden "spurt"periode er fra 10 til 13 år (piger) og fra 13 til 16 år (drenge). Lidelsen har ikke forkærlighed for "spurt"perioderne.

Lidelsen er godartet, og forsvinder af sig selv. Den kan være kortvarig, men kan også komme i bølger - med gode og dårlige perioder. Hos enkelte kan den periodisk vare ved helt op til teenageårene.

Fra apoteket.dk

Måske er det bare hovedpine i benene ?

Nå men vi krydser fingre for at det ikke kommer igen alt for tit (og slet ikke til han bliver 16 år.

1 kommentar:

  1. Hovedpine i benene,jeg tror du har ret.
    Så skal han drikke godt med vand og sørge for at få sin søvn.

    Glædelig Onsdag.
    Kirsten

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...